top of page
  • Togar Beckol

Dropshipping: het goede, het slechte en het afschuwelijke

Als je dropshipping overweegt, vraag je je waarschijnlijk af of het een goed idee is. Nou... dat kan het zijn. Maar alleen als je het benadert op de juiste manier.Dropshipping is een order fulfillment methode dat een bedrijf niet vereist om producten in voorraad te houden. In plaats daarvan, verkoopt de winkel het product en geeft de verkooporder door aan een derde leverancier, die vervolgens de bestelling naar de klant verzendt.


Echter, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, de dropshipping business model is niet een get-rich-quick regeling. Tuurlijk, het lijkt als makkelijk geld - je verkoopt andermans goederen en neemt een deel voor jezelf - maar als je de nadelen, obstakels en het dagelijks beheer in acht neemt, dan is het verre van gemakkelijk en kan het zelfs hard werken zijn.


Als je het op de juiste manier aanpakt, kan dropshipping je nog steeds helpen om een succesvol bedrijf op te bouwen... alleen niet zo snel als je had gehoopt.


Voordat u al uw spaargeld in een dropshipping winkel stopt, hier zijn een aantal dingen die je moet weten:


1. Het is niet voor iedereen. Als u niet beschikt over de tijd of middelen om dit soort dingen te doen, dan is dropshipping misschien niet voor jou.


2. Je zult eerst moeten leren hoe je online moet verkopen. Je kunt niet zomaar een e-commerce winkel openen en verwachten dat mensen direct kopen zonder enige ervaring over het online verkopen


3. Lage winstmarges. Zeker, omdat u uw eigen inventaris niet hoeft te beheren of op te slaan, zijn de overheadkosten laag - maar dat geldt ook voor het rendement. Je stopt er minder geld in, maar je krijgt er minder geld uit.


Dat betekent dat u veel zaken moet doen om het hoofd boven water te houden, laat staan winst te maken, vooral als u bedenkt dat het meeste geld naar de leverancier gaat. Deze lage marges zijn soms nauwelijks genoeg om uw uitgaven en bedrijfskosten te dekken voor marketing/reclame, onderhoud van uw site, inclusief zoekmachineoptimalisatie (SEO), beheer van verkooporders en het dekken van uw kantooruren.


4. Dropshipping is zeer concurrerend: er zullen altijd overdreven optimistische ondernemers zijn die zich alleen richten op het deel "lage overhead" en het duidelijke bewijs hierboven negeren.


Omdat er heel weinig kapitaal nodig is om een dropshipping bedrijf te beginnen, betekent die lage toetredingsdrempel veel felle concurrentie, waarbij de populairste markten meer te lijden hebben dan andere.


Het komt erop neer dat hoe groter een bedrijf is, hoe meer ze hun markups kunnen verlagen om de laagste prijzen aan te bieden.


Om het nog erger te maken, is de kans groot dat u geen exclusieve overeenkomst hebt met uw leveranciers. Dat betekent dat een willekeurig aantal concurrenten uw exact dezelfde producten kunnen verkopen.


En als u net begint als klein bedrijf, hebben uw rivalen met jarenlange ervaring de middelen die u niet heeft om uw prijzen te onderbieden. Dat betekent dat potentiële klanten precies hetzelfde bij iemand anders goedkoper kunnen kopen - waarom zouden ze dan bij u kopen?

5. Juridische aansprakelijkheidskwesties: één van de grootste problemen met dropshipping is dat je niet direct met leveranciers te maken hebt. Dit betekent dat je niet altijd weet wat je krijgt, en het kan moeilijk zijn om te controleren of uw leverancier legitiem is.


Aangezien er geen toezichthoudende instanties voor dropshipping zijn, is het belangrijk om je onderzoek te doen voordat je een leverancier kiest. Kies niet enkel voor de leverancier die de laagste prijzen aanbiedt.


Er zijn ook juridische aansprakelijkheidskwesties: hoewel dit niet een veel voorkomend probleem voor dropshippers is, is het het vermelden waard. Sommige leveranciers zijn niet zo legitiem als ze beweren, en je weet niet altijd waar de koopwaar vandaan komt. Zeker als je op Aliexpress of Alibaba inkoopt.


Nog bedrieglijker is het wanneer leveranciers illegaal een handelsmerklogo of het intellectuele eigendom van een ander bedrijf gebruiken, wat meer dan gemiddeld gebeurt.


Zo is laatst een dropshipper van ons in de problemen gekomen, hij verkocht namelijk merk airco's via de leverancier, maar de leverancier was illegaal bezig en had geen recht om deze airco's te verkopen.


Gelukkig hebben wij deze dropshipper op tijd kunnen helpen en konden wij de boete van 77.000 euro verlagen naar 1500 euro voor hem.

6. Moeilijk om een merk op te bouwen: Net als ghostwriters of achter de schermen songwriters, moeten dropshippers begrijpen dat de eer voor hun werk naar iemand anders gaat. Als het product dat je verkoopt zo geweldig is, zullen je klanten zich vooral concentreren op het merk van het product en de winkelervaring helemaal vergeten.


Het is tenslotte niet uw logo op de doos. Nogmaals, dat is gewoon een andere reden waarom dropshipping zinvoller is voor reeds gevestigde merken dan voor nieuwe. Denk maar aan het dropshippen van VidaXL producten. Als het product bevalt dan zal de klant de volgende keer direct bij VidaXL kopen in plaats van bij jou.


FAQ: Dropshippen voor beginners


Wat is dropshippen en hoe werkt het precies?

We snappen het, dropshipping kan verwarrend zijn. Maar maak je geen zorgen! We zijn hier om u te helpen de basis te begrijpen.


Dropshipping is wanneer een leverancier bestellingen van een derde partij vervult en hen producten rechtstreeks naar de klant laat verzenden. Met andere woorden, de verkoper geeft de verkooporder door aan de leverancier, die vervolgens de bestelling uitvoert.


De verkoper betaalt gewoonlijk voor het artikel met een korting door rechtstreeks samen te werken met een fabrikant of groothandelaar; zijn winst komt uit het verschil tussen de oorspronkelijke kostprijs van het artikel en de prijs waartegen hij het verkoopt.


De verkoper slaat zijn eigen inventaris niet op en verzendt de artikelen niet rechtstreeks. In plaats daarvan richten zij zich vooral op marketing, reclame en het beheer van hun online aanwezigheid.


Hoe kan ik dropshippen gebruiken voor mijn huidige bedrijf?

In een notendop, de makkelijkste manier om dropshipping op te nemen in uw bedrijf is het kiezen van een goede leverancier, erachter te komen hoe ze hun producten verzenden, en dan het product online zetten in uw winkel.


Om te beginnen met dit proces, moet je wat onderzoek te doen naar welke producten goed zouden passen bij uw strategie, markt, en klantenbestand. Zodra u een idee hebt van welke producten voor u zullen werken, kunt u leveranciers vinden die in die producten gespecialiseerd zijn.


Om ervoor te zorgen dat deze leveranciers betrouwbare partners voor uw bedrijf zijn, is het belangrijk dat ze een goede reputatie en recensies van andere gebruikers hebben.


Zodra u een leverancier hebt gekozen die goed bij uw bedrijf lijkt te passen, is het tijd om het fulfillmentproces tussen beide partijen af te ronden, zodat alles soepel verloopt wanneer de bestellingen binnenkomen.


Dit deel kan gemakkelijk zijn of een hel, afhankelijk van wat voor soort e-commerce software systeem u gebruikt; hoe dan ook het is de moeite waard om hier wat tijd voor te nemen, want als er dingen mis gaan met dit deel kan het uw hele bedrijf ruïneren!


Tenslotte, als alles goed is ingesteld (en getest!), plaats dan uw product online en promoot uw nieuwe product via verschillende kanalen.


Is dropshipping legaal?

Ja, dropshipping is legaal.


Als u werkt met een leverancier die zijn eigen productlijn vervaardigt, wilt u er zeker van zijn dat hij alle nodige vergunningen heeft van overheidsinstanties zoals de FDA, FTC of EU keurmerk.


Wat zijn de voordelen van dropshipping?

Er zijn ten minste vier goede redenen die bijna elke e-commerce retailer dropshipping zou moeten overwegen.


1. Minimaliseert opstartrisico's - Je hoeft niet te investeren in inventaris of je zorgen te maken over de opslag ervan, omdat je leverancier dat allemaal voor je regelt. Als je product niet verkoopt, zit je niet opgescheept met een hoop inventaris die je niet kunt verplaatsen.


2. Verlaagt de productkosten - Uw leveranciers bieden meestal lagere prijzen dan wanneer u rechtstreeks bij de fabrikant zou kopen, zodat u die besparingen aan uw klanten kunt doorgeven.


3. Lagere opslag- en logistieke kosten - Het opslaan van onverkochte voorraad is duur, en het gaat niet alleen om het huren van ruimte! Het gaat ook om het beheren van de voorraadniveaus en het uitzoeken wat te doen als de voorraad bedorven begint te worden of afloopt voordat hij kan worden verkocht. Dat is veel werk als je al te maken hebt met klanten die willen wat ze gisteren besteld hebben!


4. Een breed productaanbod - Met dropshipping hoef je je geen zorgen te maken dat je niet genoeg voorraad hebt of dat je niet aan de vraag van klanten kunt voldoen; je leverancier regelt alles voor je! Dit geeft uw bedrijf meer flexibiliteit omdat u zich nu kunt richten op marketing in plaats van.


Is dropshippen toegestaan op Ebay, Amazon, marktplaats en Bol?

Ja, dropshippen is toegestaan op deze platformen.


Kortom

Dropshipping is een geweldige manier om uw e-commerce bedrijf te beginnen, maar het is niet de enige manier.


Als je net begint, kan dropshippen een geweldige manier zijn om nieuwe producten uit te proberen of het opbouwen van uw merk. Het is ook een gemakkelijke manier om geld te verdienen zonder je zorgen te hoeven maken over verzending of inventaris.


Maar als je klaar bent voor grotere dingen, dan zou je moeten kijken naar je eigen brand.


Ben je geïnteresseerd in dropshipping, of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag! Plan hier een 30 minuten gratis Zoom gesprek in.

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page